Српски Srpski English

Улогујте се

Улогујте се

Претрага
Pronađite nas na

Догађаји

Предлог за измену Закона о јавним набавкама

04. 09. 2017.

Аутор: Топлички центар за демократију и људска права

Топлички центар за демократију и људска права и Коалиција за надзор јавних финансија израдили су анализу Закона о јавним набавкама са предлозима за и

Предлог за измену Закона о јавним набавкама

Топлички центар за демократију и људска права и Коалиција за надзор јавних финансија израдили су анализу Закона о јавним набавкама са предлозима за измену одредаба чија је примена у досадашњој пракси отежана, као и оних одредаба које нису у потпуности усклађене са домаћим законодавством и законодавством Европске уније.

Влада Републике Србије је донела Стратегију развоја јавних набавки у Републици Србији за период 2014–2018. година којом је предвиђено даље усклађивање прописа у области јавних набавки с директивама ЕУ, што подразумева и доношење новог Закона у 2017. години, којим ће се законодавство из ове области у Републици Србији у потпуности ускладити са законодавством ЕУ. Рад на изради новог Закона о јавним набавкама је у току, али је лишен и минимума транспарентности, чиме су заинтересовани актери, стручна јавност и грађанско друштво у потпуности искључени из овог важног процеса.

Известан број одредаба Закона су толико нејасне и без конкретних санкција (које би им омогућиле примену) или су у великој мери непримењиве због неусклађености са осталим прописима у правном систему Републике Србије, да су довеле до тога да многи институти које уређује тај закон никада од усвајања Закона нису примењени (рецимо, ниједан прекршајни поступак није спроведен, Републичка комисија није изрекла нити једну новчану казну, правила о борби против корупције и спречавању сукоба интереса готово да се не примењују). Поред наведеног, постоји више него очигледна потреба да се одређене одредбе у знатној мери редефинишу како би биле појашњене и како би се омогућила њихова реална примена у пракси. Све то озбиљно угрожава систем јавних набавки и чини га неефикасним, неекономичним и у великој мери подложним корупцији, на шта су антикорупцијске организације грађанског друштва указивале претходних година.

Опширније на http://www.nadzor.org.rs/predlog_za_izmenu_zjn.htm

 

Уколико желите да пријавите непримерен садржај контактирајте администратора.

Коментари

Још увек нема коментара

Пошаљи коментар

За слање коментара морате бити пријављени

или