Српски Srpski English

Login

Login

Search
Find us on

Support

Друго

In processNumber of supporters so far: 0

ASTRA- Akcija protiv trgovine ljudima

Peticija za pomilovanje žrtve trgovine ljudima

Law, advocacy and policies
01. 01. 2016.

Target group

General population

Short description of the project

ASTRA je u septembru pokrenula peticiju za pomilovanje žrtve trgovine ljudima koja je osuđena na 18 godina zatvora, iako je identifikovana kao žrtva trgovine ljudima. Ovom peticijom želimo da pozovemo veliki broj građana/ki, kao i organizacija da nas podrže i da prikupljene potpise priložimo uz zahtev za pomilovanje koji ćemo uputiti predsedniku naše države.

Naša klijentkinja, Milica se nalazi na služenju ove teške zatvorske kazne, uskraćena da odgaja svoju ćerku koja ima samo 6 godina, i da živi pored supruga i porodice. Ukratko, Milica je identifikovana kao žrtva trgovine ljudima 2012. godine. Tokom period od 11 godina, Milica je bila izložena brutalnom zlostavljanju, različitim vrstama psihičkog i fizičkog nasilja, prisiljena da protiv svoje volje izvršava nezakonite radnje u Srbiji i inostranstvu radi sticanja materijalne koristi trgovaca ljudima. Prema zvaničnim podacima, od kada se u Srbiji radi na suzbijanju trgovine ljudima Milica je žrtva čiji je period eksploatacije najduže trajao.Tokom eksploatacije u Nemačkoj, Milica je prisustvovala ubistvu nemačkog državljanina, a za koje je ona okrivljena i osuđena na 18 godina zatvora. U strahu za svoju bezbednost i bezbednost porodice, pod pritiskom i pretnjama trgovaca ljudima, Milica je na početku sudskog procesa prihvatila na sebe odgovornost za počinjeno ubistvo. Nakon slabljenja tog pritiska, Milica je promenila iskaz i ispričala tok događaja kojim je objasnila da ona nije počinilac ubistva. U sudskom procesu nisu uvažene okolnosti vezane za Miličin status žrtve trgovine ljudima, posledice koje je ekspolatacija imala na Miličin život, preživljena trauma koje su u velikoj meri uticale na njene iskaze, već je Milica i nakon svega osuđena na 18 godina zatočeništva. Uz sve ovo, stvarni počinilac dela, pritom trgovac ljudima, nije odgovarao, čime pravda zasigurno nije zadovoljena.

Milica je dala saglasnost ASTRI za korišćenje njenog imena i prezimena za potrebe peticije. Još jednom pozivamo sve građane/ke da nam se pridruže i pruže podršku Milici, žrtvi trgovine ljudima, da joj zajedno pružimo šansu da ostatak života provede pored svog deteta. Više o ovom slučaju možete pročitati u tekstu peticije koji se nalazi na http://www.peticije24.com/peticija_za_pomilovanje_rtve_trgovine_ljudima i još jednom vas molimo da isti i potpišete.  

How can you support the project

Potpisivanjem peticije i širenjem informacija o peticiji putem različitih kanala komunikacije

Support the project