Српски Srpski English

Login

Login

Search
Find us on

Announcements

Živa biblioteka - Ne Ceni Knjigu Po Koricama

17. 02. 2016.

Author: AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om

Povodom 14. februara Dana zaljubljenih, u Domu omladine Beograda, uspešno je održana još jedna Živa biblioteka, kojom je projekat Ne ceni knjigu po k

Živa biblioteka - Ne Ceni Knjigu Po Koricama

IgreKlik - Igrice onlinePovodom 14. februara Dana zaljubljenih, u Domu omladine Beograda, uspešno je održana još jedna Živa biblioteka, kojom je projekat „Ne ceni knjigu po koricama - Živa biblioteka u Srbiji" ušao u petu godinu realizacije na našim prostorima.

Živa biblioteka je projekat Saveta Evrope koji se sprovodi u partnerstvu sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije (MOS) i jedinstvena je po tome što su knjige zapravo živi ljudi koji su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, čime se utiče na promenu stavova čitalaca i podstiče razmišljanje o svojim ubeđenjima i predrasudama.

Cilj organizovanja „Žive biblioteke“ je bio da se ukaže na osnovne vrednosti koje nas čine različitim, da se pruži mogućnost refleksije ličnih i profesionalnih vrednosti pojedinaca, njihova iskustva, stavovi i odgovornosti u borbi protiv stereotipa i predrasuda, što će doprineti povećanju razumevanja, tolerancije i empatije prema osetljivim grupama uz promociju ljudskih prava, slobode izražavanja, tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim i grupama i da se podigne svest o važnosti prihvatanja i uvažavanja različitosti i ličnih sloboda kao univerzalne ljudske vrednosti.

Građanke i građani su imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa osam "živih knjiga" razgovaraju, postavljaju pitanja, diskutuju, razmenjuju iskustva, upoznaju se sa životnim pričama i saznaju različite sudbine: osobe koja je doživela da bude žrtva porodičnog nasilja, transrodne osobe, gej osobe, osobe koja živi sa HIV-om, osobe koja je bila žrtva sekte, osobe koje su korisnici psihijatrijskih usluga i veganke.

Na ovaj način čitaoci su saznali dosta novih stvari o ljudima iz svoje sredine, ali i o sebi samima, a sam metod "Žive biblioteke” je kao takav značajan, jer podstiče i promoviše dijalog i razumevanje i otvara mnoga važna pitanja o kojima se u našem društvu govori mahom pristrasno, neobjektivno ili senzacionalistički.

Živa biblioteka je realizovana u sklopu kampanje „Ko je heroj? - budi i ti AS promocije zdravlja mladih, u okviru projekta "Mladi koji žive sa HIV-om udruženi za zastupanje svojih interesa doprinose unapređenju svog položaja" koji sprovodi AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i partneri, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima gradske uprave grada Beograda (KZM) i Dom omladine Beograda (DOB).

Partneri u pripremi i realizaiji:

          1. Romsko udruženje (Centar Novi svet), Beograd;

          2. Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (Kompas), Pančevo;

          3. Asocijacija za pomoć ženama ugroženim HIV-om „Žena plus, Beograd;

          4. Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga (DUŠA), Beograd;

          5. Udruženje više od pomoći AID+, Beograd;

          6. LGBT Srbija - Prvi LGBT radio, Beograd;

          7. Udruženje Hestija, Beograd,

Za dodatne informacije odgovorna osoba je Đurica Stankov, office@aids-support.org 0605030402

IgreKlik - Igrice online

If you wish to report inappropriate content please contact the administrator.

comments

No comments

Send comment

To post comments you must login

or