Српски Srpski English

Login

Login

Search
Find us on

Announcements

Obeležen 1. decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a (#WAD2015)

02. 12. 2015.

Author: AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a #WAD2015 i u okviru kampanje Ko je heroj? - Budi i ti AS promocije zdravlja mladih! koja p

Obeležen 1. decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a (#WAD2015)

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a #WAD2015 i u okviru kampanje „Ko je heroj? - Budi i ti AS promocije zdravlja mladih!“ koja promoviše prevenciju, ravnopravnost i toleranciju prema osetljivim grupama i osobama koje imaju HIV, održana je konferencija za medije „Ko je heroj?“ Press centru Udruženja novinara Srbije. Cilj konferencije je bio se javnosti predstave iskustva mladih osoba koje imaju HIV i da se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru učesnika, sagleda aktuelno stanje u ostvarivanju i zaštiti zdravlja i da se razmotre ključni pravci delovanja državnih organa i drugih društvenih aktera u cilju sprečavanja i suzbijanja diskriminacije i značaju tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti, a koja omogućavaju bolji društveni položaj osoba koje imaju HIV, AIDS ili hepatitise u društvu.

Predstavnik Ministarstva omladine i sporta Srbije, Vesna Vidojević istakla je da je povećan broj mladih koji se ponašaju rizično, kao i onih koji dobijaju infekcije, bilo da su polno prenosive ili je to HIV. Dodala je da je zato potrebno delovati u dva pravca, prvo da se kroz edukaciju i informisanje, ozbiljno i vaspitno radi sa mladima na prevenciji rizičnih ponašanja, dok je drugo polje delovanja sprečiti diskriminaciju osoba sa HIV-om. ”Ne treba diskrimininisati mlade koji žive sa HIV-om, treba da iskažemo poštovanje prema svima onima koji su bili hrabri da govore o svom stanju, uprkos najvećim predrasudama u društvu sa kojima se suočavaju”, kazala je Vidojević.

Narodni poslanik i član Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu prof. dr Dušan Milisavljević podsetio je da je zajedno sa Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOP), pre godinu dana podneo amandman za izmenu Krivičnog zakonika kojom se ukida diskriminacija osoba obolelih od te bolesti. Milisavljević je rekao: „Ovo je prilika da ponovo apelujemo na ministra pravde Nikolu Selakovića da se to učini, to ništa ne košta, to je dizanje ruku u vis ili pritiskanjem zelenog tastera 126, a ja se nadam 250 poslanika. To vama neće mnogo značiti, ali daje neku podršku države, rekao je Milisavljević i dodao da inicijativa ukidanja diskriminatornog člana 250 Krivičnog zakonika nije njegova lična potreba, već potreba i neophodnost osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

Savetnica Delegacije Evropske unije u Srbiji za pitanja demokratije i ljudskih prava Gordana Arackić Nikolić podsetila je da je u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji naglašeno da se mora više učiniti na poboljšanju položaja osoba koje žive sa HIV. Mora biti više pomaka, rekla je ona i pozvala nevladine organizacije, koje se bave položajem osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, da se prijave na tender EU koji će biti objavljen u aprilu, a tiče se finansiranja projekata.

Jablanka Tabaš iz kancelarije Zaštitnika građana rekla je da je Zaštitnik upoznat sa problemima osoba koje žive sa HIV i da su pre mesec dana održani konstruktivni sastanci sa predstavnicima AS Centra, ali da još nije bilo slučaja da je podneta lična pritužba za otežan pristup uslugama države. Ona je izrazila žaljenje što od 2011. godine, kada je usvojena Strategija o HIV infekciji i AIDS za period od 2011. do 2015. godine nije usvojen akcioni plan, iako je to moralo biti učinjeno do kraja 2011. godine.

Nikola Grujić, iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, naveo je primer diskriminacije osoba sa HIV kada su 64 stomatološke ordinacije, od 400 pozvanih, prvo prihvatile da obave uslugu, a kada su saznale da se radi o osobama sa HIV-om odbile to da učine iz različitih razloga. Istraživanje koje je 2013. godine urađeno za potrebe Poverenice, rekao je Grujić, pokazalo je da najveća socijalna distanca građana postoji prema HIV pozitivnim osobama. Grujić je istakao i da je neophodno raditi na motivisanju osoba koje žive sa HIV-om da znaju da prepoznaju diskriminaciju i da istu prijavljuju stručnoj službi Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Jelena Milutinović, član Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije je istakla da je neophodno više raditi sa mlladima koji imaju HIV infekciju ili AIDS i da je paralelno potrebno raditi na vršnjačkoj edukaciji srednjoškolaca i studenata kako bi se navreme upoznali sa načinima prevencije i zaštite. Milutinović je istakla i da je imala mogućnost da lično učestvuje u aktivnostima projekta AS Centra pri čemu je potvrđeno da mladi lako prihvataju osobe koje imaju HIV ukoliko se i sami uživo upoznaju sa osobom koja sa HIV-om živi, te da je inkluzivni pristup u edukaciji o zaštiti od polno prenosivih infekcija i HIV-a, ključan za uspeh u smanjenju broja inficiranih i povećanju tolerancije i prihvatanja u društvu.

Izvršni direktor i osnivač AS Centra koji i sam već 12 godina, uz adekvatnu terapiju, živi sa HIV-om je rekao da HIV nije infekcija od koje se umire, već se može voditi zdrav i normalan život. Stankov je poseban akcenat stavio na dobijenu podršku Ministarstva omladine i sporta koje je pored programa informisanja i edukacije mladih o reproduktivnom zdravlju i prevenciji polno prenosivih infekcija i HIV-a, omogućilo i nastavak kontinuirane psihosocijalne podrške za mlade osobe koje žive sa HIV-om a koje je prethodno bilo finansirano isključivo od strane Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda za borbu protiv side tuberkuloze i malarije iz Ženeve. Stankov je još jednom naglasio da se u Srbiji još uvek koristi koristi prva generacije lekova, koja je najstarija, ima veoma toksična dejstva i ima dosta neželjenih efekata. Zbog toga bi bilo dobro i jeftinije da se koriste nove generacije lekova. On je pohvalio to što su od 2014. godine dostupna četiri nova medikamenata druge generacije, ali je kritikovao što na to ima pravo sam pet odsto pacijenata, odnosno oni koji su rezistenti na postojeću terapiju.

Odnos društva je bolji prema osobama koje žive sa HIV, iako je konstantno zastupljena diskriminacija, posebno od strane zdravstvenih radnika, ali da se dešava i da osobe koje sarađuju sa ljudima u organizaciji AS Centar, a nisu inficirani HIV-om, dožive diskriminaciju i stigmatizaciju samo što zajedno rade, ukazao je on. Stankov je naglasio da je važno testirati se i na vreme otkriti HIV status, jer je sa postojećom terapijom moguće živeti i 30, 40 godina, a u razvijenim zemljama i više od 50 godina. Posebno je to važno za mlade žene koje planiraju porodicu, pa i ako su inficirane HIV mogu dobiti zdravo potomstvo, uz adekvatnu terapiju, poručio je Stankov.

Stankov je informisao učesnike da je u okviru projekta "Mladi koji žive sa HIV-om udruženi za zastupanje svojih interesa doprinose unapređenju svog položaja" koji sprovodi AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i partneri, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima gradske uprave grada Beograda (GNEZDO), a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije (MOS), kreirana internet platforma Testirajse.rs koja će pomoći mladim ljudima da ukoliko im je neugodno da svojim partnerima i partnerkama kažu da imaju neku od polno prenosivih infekcija ili HIV, to mogu učiniti anonimno slanjem besplatne sms poruke preko ovog portala. Portal je kreiran u okviru aktivnosti treće po redu kampanje Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise koju smo ove godine započeli sredinom 2015. godine u okviru Evropske kampanje European HIV-Hepatitis testing week i Svetskog dana borbe protiv AIDS-a 2015.

Stankov je pozvao učesnike da u nastavku obeležavanja 01. decembra, posete i humanitarnu modnu reviju edukativnog karaktera TEST YOURSELF, koja je u večernjim časovima organizovana tradicionalno četvrti put u partnerstvu sa Modni svet Srbije i Supermarket koncept store na kom će se predstaviti renomirani srpski dizajneri i veliki broj poznatih ličnosti koji su želeli da na jedan nesvakidašnji način skrenu pažnju svojih fanova na važnost edukacije mladih o prevenciji i zaštiti od HIV infekcije.

Kompletan snimak konferencije „Ko je heroj?“, možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=_-K4Rvlf-aM 

Moderator konferencije Ko je heroj? je bio Dražen Zacero.

Za dodatne informacije, odgovorna osoba je Đurica Stankov, Mejl: office@aids-support.org Mobilni: +381605030402 Za potrebe projekta i kampanje su se koristili haš tagovi na nacionalnom evropskom i globalnom nivou: 

#‎ASovci‬ ‪#‎AS_Centar‬#KojeHeroj? #‎KZM‬ ‪#‎KOMS#FOCDHA ‪#‎EuroHIVHEPtestweek‪#‎TestTreatPrevent‬ ‪#‎HIV‪#‎AIDS‬ ‪#‎HCV‬ ‪#‎HBV #Mladi‪#‎HIVAIDS‪#‎hepatitis‬ ‪#Onokad #OcdOskop #‎HIVtesting‬ ‪#‎Test‬ ‪#‎Treat‬ ‪#‎Prevent‬ ‪#‎ART‬ ‪#‎PrEP‬ ‪#‎SDGs‬ ‪#‎MSM‬ ‪#‎WAD2015‬ ‪#‎HealthForAll‬ ‪#‎UHC‬ #UHC2015 #Time2test #GYSD #‎SDG#IPPFEN ‪#‎YouthParticipation‬#‎Youth‬ #HIVTestWeek#‎Health‬ #‎PreventHepatitis‬ ‪#‎HivAidsCsf‬ #‎EU4Health‬‬ #‎health‬ #‎hivarv‬ #‎hivr4p‬ #‎aidsday‬ ‪#‎MillionStong‬ ‪#‎RobinHoodTax#‎FTT‬ ‪#‎GlobalFund‬ #‎Hep_Alliance‬ ‪#‎HcvQuest‬ ‪#‎WorldAIDSDay‬ #‎4000voices‬ #GetInvolved!#AIDS2016 #PSD2015 #UNAIDS #UNDP 

#UNFPA #IPPF #ECDC #UNICEF #WHO #CDC #UN #Belgrade #Serbia, #PWNSPEAKS, #EndVAWHIV.

If you wish to report inappropriate content please contact the administrator.

comments

No comments

Send comment

To post comments you must login

or